Sunday, January 1, 2012

Gui tu lie che

Gui tu lie che (Last Train Home)
Riik: Kanada, Hiina
Aasta: 2009
Žanr: Dokumentaal

Film Hiina töölisperede raskest elust. Miljonid hiinlased käivad kodust väga kaugel tehastes tööl ning koju satutakse harva. Lapsed peavad olema kodus koos vanavanematega. Selline elu loob pinged pereellu ning lapsed suhtuvad oma vanematesse kerge tülgastusega, kuna lastele tundub, et vanemad neist üldse ei hooli. Vanemad soovivad, et nende lastest ei tuleks selliseid mõttetuid töömesilasi nagu nad ise ning üritavad lastele selgeks teha hariduse tähtsust. See film käsitleb konkreetselt ühe perekonna elu aastate jooksul. Filmil on säärane nimi seetõttu, et pühade ajal soovivad kõik need miljonid töölised ühel ajal kagele koju pääseda. Pea võimatu on hankida rongipileteid ning rongijaamad on puupüsti täis närvilisi hiinlasi, kellest osad peavad seal mööda saatma nädalaid.

Filmi algus tundus olevat segane ning igav, aga varsti muutus kõik arusaadavaks ning muutus aina huvitavamaks. Mulle sai selgeks, mina Hiinas rongiga sõita ei taha ning samuti ei kavatse ma minna Hiinas mingisse tehasesse tööle, mitte, et mul seni selline plaan oleks olnud. Sealsed elutingimused on ikka äärmiselt sandid. Miks neid hiinlasi nii meeletult peab olema?
Dokumentaale on aeg-ajalt päris vahva vaadata ning teispool Maad toimuvat näha päris ehedana. Kindlasti pole tegu mingi superdokuga, aga ei kahetse, et vaatasin.

No comments:

Post a Comment