Wednesday, March 30, 2011

Savisaar

Savisaar 1. ja 2. osa
Riik: Eesti
Aasta: 2011
Žanr: Dokumentaal

"Täiesti sõltumatu" dokumentaal Edgar Savisaarest ja tema poliitikukarjäärist. Algab taasiseseisvumisaegsete tegemistega ning lõppeb lähiajal toimunuga. Film koosneb arhiivimaterjalidest ning intervjuudest nii Etsi, kui ka teiste tuntud inimestega, kes räägivad Savikast. Käsitletakse ka erinevaid skandaale: lindiskandaal, Laari pildiskandaal ja mingil määral ka kirikujura. Seda kõike loomulikult Edgarile sobivast vaatenurgast. Peamiselt on intervjuude autoriks Edgari praegused ja endised kamraadid (nt. Aadu Must, Peeter Kreitzberg, Sven Mikser jne). Lisaks neile leidub ka tähtsaid tegelasi taasiseseisvumise päevilt (Heinz Valk, Marju Lauristin jne).

Nagu alguseski sai mainitud, siis on tegu "täiesti sõltumatu" filmiga ehk tegu oli minu arvates puhta propagandaga. Loomulikult väidavad filmi autorid vastupidist. Intervjueeritatavateks olid enamasti tõesti Edgari poolehoidjad, kuid usun, et paljude isikute öeldu oli kontekstist välja rebitud. Märkasin, et Edgarist rääkis jõle palju sotse... Aga eks nad ole kah mingil määral sõbrad kõik. Kahtlemata on filmis tõtt Savisaare tublide tegemiste kohta, kuid paraku leidub ka võimalikku häma. Pealegi jätab küsimuse erapooletuses asjaolu, et lindiskandaali kommenteeris keskerakondlane Kalle Klandorf.
Teostuse seisukohalt midagi rabavat korda ei saadetud suuta, palju oli tuima intervjuud. Seega võis suuresti antud filmi vaid kuulata. Keda huvitab poliitika, siis võib täitsa toda taiest vaadata, kuid peaks rakendama kriitilist meelt.

Kuna treilerit ei paistnud olevat, siis veel üks pildikesekene:

Edgar ja Marju

No comments:

Post a Comment